maanantai 13. huhtikuuta 2009

Tipufestareilla ja ikäviä uutisia

Viikko alkoi todella masentavissa fiiliksissä. Darrallahan oli emätintulehdus johon söi 10pvän antibioottikuurin. Nyt on ollut ilman lääkettä 3-4pvää. Eilen illalla jouduin menemään yövuoroon puoltatoista tuntia aiemmin, kun töissä sattui sairastapaus. Eilinen päivä meni muutenkin hyvin vähillä unilla, kun yövuorosta kerkesin nukkua parisen tuntia ja sitten lähdettiin Turbon kanssa tipufestareille Noljakan kotieläinpihaan. Tapahtuma oli suunnattu perheille, jossa lapset saivat nähdä erilaisia kotieläimiä ja meidän pk-yhdistykseltä pyydettiin myös koiria paikalle. Tehtiin pieniä näytöksiä mm. esineruutua, pienimuotoista henkilöetsintää ja tottista. Lapset kävivät rapsuttelemassa koiria ja Turbo taisikin olla oikea vetonaula, kun jatkuvasti lapsia parveili ympärillä. Olisi luullut, että ulkonäkönsä perusteella lapset olisivat hieman karttaneet, mutta nyt kävikin päinvastoin. Muksut työnsivät päänsä Turbon naamaan kiinni, jotta ukko antaisi pusuja.

Mutta sitten niihin ikävimpiin uutisiin.. Olen jatkuvasti Darralta mitannut kuumetta ja seuraillut vointia kuinka tulehdus asettuisi. Mitään vuotoa ei ole juurikaan tullut kuin ihan niukasti pissaamisen yhteydessä harvakseltaan, eikä vuoto haissut ollenkaan. Ruokahalu on ollut huono ja koira apaattinen, mutta muita oireita ei ole ollut..siis en ole osannut katsoa. Ajattelin, että apattisuus johtuisi antibiooteista ja mahdollisesta alkuraskaudesta. Eilinen meni siis kiirettä pitäessä ja töihin ajellessa muistin, etten ollut mitannut Darralta kuumetta. Soitin Harrille, että mittaisi ja kuumetta oli 39,5! Soitin heti päivystävälle eläinlääkärille ja kerta emättimestä ei vuotanut mitään, koira ei juonut enempää kuin normaalisti, yms. Sovittiin, että seurataan seuraavaan päivään vointia. Harri vielä myöhemmin ilmoitti, että kuume oli alkanut laskea niin huokaisin helpotuksesta..eilen Darra vieläpä söi kolme kertaa ja hyvällä ruokahalulla.
Kotiin tullessa aamulla klo 6.30 alkoi painajainen. Darralta oli valunut ruskeaa verensekaista pahanhajuista vuotoa ja kuumetta oli n. 39,7 astetta. Soitin päivystävälle ja näiden pirun pääsiäispyhien takia tietysti eläinlääkäri ei heti pääse apuun. Sovittiin, että yrittää päästä mahdollisimman pian päivystyskeikalta ja mentäisiin noin klo 9.00 maita klinikan vastaanotolle heti, kun soittaa. Oli elämäni tahänasti tuskaisin odotus odottaa milloin puhelin soi. Kuumetta oli jo 40 astetta ja vuotoa tuli välillä todella runsaasti. Mikä oli hyvä asia, ettei kerryttänyt kohtuun. Riski, että kohtu repeää, josta seuraisi verenmyrkytys oli suuri! Kun puhelua ei alkanut kuulua, eikä päivystäjä vastannut puheluihin (joita yritin soittaa varmaan sata kertaa) kokeilin soittaa tuttujen eläinlääkärien puhelinnumeroihin ja numerotiedostelusta selvittää heidän yksityisnumeroitaan. Yhtä tyhjän kanssa..kukaan ei vastannut. Lopulta päästiin klinikalle klo 11. Kohtu ultrattiin ja diagnoosi märkäkohtu. Tulehdusarvot 27,2 ja ultratessa näkyi kohdussa mätää, mutta ei onneksi kuitenkaan paljon. Vaihtoehdot olivat, joko kohdun poisto tai sitten kokeillaan medisiinistä hoitoa eli hormonipiikeillä yritetään tyhjentää kohdusta mätä pois. Pääduttiin kokeilemaan hormonipiikkejä, koska se on kuitenkin niin iso ratkaisu poistaa kohtu ja kerta tilanne ei ollut kuitenkaan ihan niin paha, kuin mitä ensin luuli. Ultratessa näkyi kohdun seinämillä kiinnittyneitä sikiöpusseja, jotka olivat täyttyneet mädällä.. Tuntuu niin pahalta!
Darralle annettiin ensimmäinen hormonipiikki ja jäätiin reiluksi tunniksi seuraamaan kuinka vaikuttaa ja voidaan sitten tarvittaessa säätää annostusta. Ei mennyt kauaa, kun Darra alkoi läähättää, oli selvästi huonovointinen ja vuotoa alkoi tulla taas todella runsaasti. Pari kertaa oksensi, Hormonin tehtävä on mm. aiheuttaa supistuksia, jotka poistavat mätää. Lisäksi Darra laitettiin hetkeksi tiputukseen. Noin tunnin kuluttua alkoi likalla olla parempi vointi ja lähdettiin kotiin. Nyt muutama päivä seurataan koiraa jatkuvasti, että vuodon tulo ei lakkaa ja koiran vointi pitäisi parantua. Jos vuotoa ei tule, eikä koiran olo parane täytyy ultrata ja melkovarmasti sitten selviää, ettei mätä valu enää ulos, vaan kerryttää sisälle, jolloin poistetaan kohtu. Hormonipiikkejä saatiin mukaan 4kpl ja joka päivä pitää pistää yksi piikki. Harjoittelin piikin laittoa klinikalla, jotta kotona sitten onnistuisi. Miten voi käydä näin!!? Se antibiootti ei purrut emätintulehdukseen, vaan kehitti sitten märkäkohdun ja minä idiootti koiranomistaja en tajua mitään! Nyt toivotaan parasta, että Darra paranee täysin. Luojan kiitos, että mulla on nyt edes vapaata 3 päivää.

5 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Pikaista paranemista Darralle. Ja voimia Jenna sinulle.

Aija kirjoitti...

Hui kauhia, mikä kertomus! :( Pikaista paranemista Darralle ja voimia, olemme hengessä mukana. Pidäthän meidät ajan tasalla!

Riikka kirjoitti...

Voimia teille Jenna ja Darra!
Olipa kamala koettelemus :(
Toivotaan että Darra tulisi kuntoon tällä hormonihoidolla!

Sini Backholm kirjoitti...

Voimia teille!! Just kuukausi sit kävi kaverin nartulle ihan sama juttu, jouduttiin poistamaan kohtu kun muu ei auttanut! Koittakaa parannella <3

Päivi kirjoitti...

Darra-mussukalle pikaista paranemista! Jaksamista ja voimia koko sakille!