tiistai 14. lokakuuta 2008

Pekoa

Päivitystä eiliseltä..
Koirilla oli vapaa viikonloppu, kun emäntä oli humpalla meidän liiton (SEL) risteilyllä viikonloppuna. Lauantaina klo 07.30 bussi lähti Helsinkiin, josta n. 19.30 Baltic Princess- laivalla Tallinnaan. Maissa käytiin sunnuntai aamuna ja takaisin Suomeen matka jatkui klo 13.00 ja kotona lopulta vihdoin ja viimein oltiin su-ma välisenä yönä klo 02.00. Rankka, mutta kaikenkaikkiaan erittäin mukava reissu ihanien työkavereiden kanssa!

Mutta sitten asiaan.. Pekotreenit oli sovittu maanantaille klo 15.00, jotka meinasivat ensin jäädä välistä mun reissussa kertyneen univelan takia, mutta sitten pakkasin koirat ja treenivehkeet autoon ja ajettiin pelastuskoira radalle.
Paikalla oli vasta Sonja ja toiset tulivat vasta hieman myöhemmin, jolloin saatiin hieman tallailtua aluetta ja mietittyä treenin kulkua. Tehtiin ensin oikein hyvä harjoitus laittamalla kolme isoa roskista vieri viereen maahan luukku kiinni. Hajustettiin ensin joka roskis käymällä konttaamassa sisällä ja sitten mentiin yhden roskiksen sisälle, niin ettei ohjaaja tiennyt missä roskiksessa ukko on. Tässä oppi itse lukemaan koiraa ja koiran tarkentamaan hajua, mistä ukko löytyy. Roskikset, kun olivat ihan vieri vieressä niin hajut kulkeutuivat toisiin roskiksiin. Nyt ei ilmaistu rullalla, vaan tarkoitus oli kokeilla kuinka koira muuten ilmaisisi.

Lähetin Turbon n. 10m päästä roskiksien suuntaan ja lähti haistelemaan roskiksia. Sonja oli keskimmäisessä roskiksessa, mutta Turbo yritti kovasti mennä vasemman puoleiseen roskikseen ja raapi sen ovea. Lopulta katsottiin yhdessä roskikseen, eikä ukkoa siellä ollut. Kehoitin uudelleen etsimään ja nyt tarkensi hajun tulevan keskimmäisestä roskiksesta, jolloin avasin luukun ja Turbo sai Sonjalta herkkuja.
Darra haisteli roskiksia ensin huolimattomasti ja meni pitkään ennenkuin tarkensi oikeaan roskikseen. Tai siis MINÄ olin huolimaton, kun Darra etsi oikeaa roskista. Darra nimittäin nosti pari kertaa oikean roskiksen päälle etutassut, mutta kun ei muuten ilmaissut kaivalla/ raapimalla en osannut tulkita koiraa, että oli tehnyt löydön. Tyhmä minä..No, tätä harjoitusta aletaan tehdä useammin, josko tuo miun lukutaitokin jossain vaiheessa kehittyisi.
Tuli mieleen, että kisoissa ennen omaa vuoroa olisi hyvä käyttää tätä keinoa nenän avaukseen ;) Eikun jossain vaiheessa hankkimaan pakettiautoa, jonne sopii muutama iso roskis koirien lisäksi..

Sitten myöhemmin otettiin etsinnät ja ukot oli piilotettu maakuoppaan kaivoon ja n. metrin korkeaan betonirenkaan sisälle. Hieman epäilin tuota kaivoa, mutta päivän teema oli oppia luottamaan koiraan. Tultiin Turbon kanssa alueelle ja lähetin etsimään. Hienosti teki töitä ja kävi tarkastelemassa lähemmin alueella olevia piiloja. Lopulta suuntasi kaivon lähelle, jossa pyöri jonkinaikaa, kunnes tarkensi kaivonkannen luo, josta nappasi rullan suuhun ja toi mulle. Toinen ukko löytyi myös pienen etsimisen jälkeen. Turbo etsii laajalta alueelta ja haluasin tarkentaa sille, että tutkisi aluetta osa kerrallaan. Täällä- käskyllä tulee lähemmäksi etsimään, mutta ajattelin nyt opettaa noille molemmille oikean ja vasemman, josko olisi helpompi ohjata koiraa. Eli eikun opettelemaan EVL:n ohjattua noutoa ;)
Darralla meni taas alussa melkeimpä pelkäksi juoksenteluksi alueella, mutta sitten alkoi käyttää nenäänsä ja ukko löytyi kaivosta samalla tavalla, kuin Turbolla. Kun Darra löysi rullan kaivon kannen viereltä, otti sen suuhun ja oli hieman hämillään mitä tälle nyt pitikään tehdä. Varmaan hämmentyi, kun ukkoa ei näkynyt yhtään. Kutsuin Darraa luokse jolloin lähti tuomaan rullaa. Toista ukkoa etsittiin hyvä tovi ja kuljin itse betonirenkaan lähistöllä, että hakeutuisi lähemmäksi. Darrakin käy hienosti tarkastelemassa lähemmin alueella olevia piiloja, mutta likalla ei ole ihan niin kovaa halua etsiä ukkoja, kuin Turbolla, joka tekee kaikkensa, että ukot löytyy. Tänään oli palkkana maalimiehiltä raakaa jauhelihaa (koska emäntä ei kerennyt käydä kaupassa kunnon makupaloja lihapullia ja nakkeja ostamassa..) ja vaikka kotona kyllä kuolattiin vieressä, kun täytin rasioita jauhelihalla ei se ollutkaan niin suurta herkkua treeneissä varsinkaan Darralla. Turbolle maistui, mutta söi hieman huolimattomasti tiputtelemalla maahan puolet, koska olikin kiire etsimään lisää ukkoja! Voi miun hassu pieni äijä etsii ukkoja jo pelkästä löytämisen ilosta :)) Seuraavalle kerralle sitten super-herkkua mukaan. Täytyy kokeilla maksalaatikkoa tai maksamakkaraa tai sitten kuulema kissanruokaa. Seuraavat treenit on pimeäharjoitukset :)

Kuulin, että taas on bullmastiffi suorittanut BH:n hyväksytysti! Onnea ihan hirmuisesti Sanna ja Aino!! Enää ei puuttuisi bullmastiffeilta, kuin kaksi BH:ta pk-oikeuksien hakemiseen ja toista yritetään Darran kanssa marraskuussa.

1 kommentti:

Kimmeli kirjoitti...

Moikka! Eiköhän se Darra sen BH:n vetäse ihan helposti. Teidän tokoilu näyttää niin upealta, olen vihreä kateudesta!!! Mun pitäs saada aikaiseksi ilmoittaa se Aino johonkin ALO luokkaan, että saatas joskus se TK1 myös...
Laita vaan tuonne linkkeihin meidän blogi, jos haluat, mä tosin päivitän sitä tosi laiskasti :D

Voikaa hyvin ja hyvää jatkoa ja treeni-iloa :D