keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Tokoa

Turbolle iski hotspot :( Luultavasti tuli siitä, kun meidän hakuporukka oli reilu viikko sitten tekemässä PM-hakurataa ja koiruut juoksenteli alueella sen pari tuntia mitä mittailtiin ja merkittiin rataa. Radan vieressä oli pari lampea, jossa Turbo ja Darra kävivät välillä rypemässä. Kotiin tultua pesin Turbon shampoolla varmuuden vuoksi, mutta olisi pitänyt varmaan kuivata föönillä myös.. Kävin sitten maanantaina porukoilla ajelemassa osan Upin niskaa paljaaksi, jotta hotspot pääsee kunnolla paranemaan. Kävin samalla katsomassa Nelli-bichonin 5-viikkoisia vauvoja, joilta leikkasin samalla kynnet..tai siis napsaisin sen pari milliä mitä kynsistä pystyi leikkaamaan ;)

Maanantaina käytiin tokoilemassa Sirpan ja tervu Demin, sekä Sannan ja Minnin kanssa rantakylän hiekkakentällä. Ensin otettiin paikallaolo Darralle ja Demille n.3min näkösällä. Huomasin kun käännyttiin koiriin päin seisomaan oli Darra jäänyt maahan hieman vinottain. Täytyy jatkossa katsoa, että menee suoraan maahan.

Turbolle otettiin kaukkareita. Otin ensimmäisen pysäytyksen pelkällä käsimerkillä alakautta (en huutanut seis-käskyä) ja pysähtyi melko nopeasti :) Ei edennyt edes kolmea mittaansa. Seuraavassa pysäytyksessä heitin heti käsimerkin jälkeen lihapullan Turbon taakse ja seuraavalla pysäytyksellä pysähtyi tosi nopsaan, jonka jälkeen palkkasin taakse heittämällä lihapullan. Loistavaa! Jännä, että alakautta tuleva käsimerkki toimii paremmin Turbolla, kuin yläkautta tuleva.

Kokeiltiin ensimmäistä kertaa ruutuakin. Lainattiin Demin ruutua ja kokeilin mitä tapahtuu, jos vain vien ruudun keskelle lihapullia niin, että Upi näkee jonka jälkeen vein Upin kauemmaksi ruudusta ja sanoin "ruutu". Koira jäi ihmeissään katsomaan, että mitä se emäntä nyt oikein tarkoittaa..Sanoin uudelleen ruutu ja otin toisella jalalla asekeleen ruutua päin, jolloin Upi lähti juoksemaan ruutua kohti. Turbo ei mennytkään suoraan ruutuun, vaan kiersi sivustapäin. Seuraava yritys otettiin lähempää ruutua ja sitten jo menikin suoraan ensimmäisten merkkien välistä sisälle. Kunhan itse saa hommattua ruutumerkit täytyy jättää makupalat johonkin pieneen rasiaan, että varmasti koira on keskellä ruutua, eikä lihapullakeon syötyään lähde harhailemaan olisiko lähistöllä vielä lisää herkkuja. Tein vielä sellaisen harjoituksen, että jätin Upin istumaan n.10m ruudusta, menin itse ruudun keskelle ja kutsuin sanomalla ruutu ja syötin lihapullat keskellä ruutua. Toivottavasti joskus hamaassa tulevaisuudessa monen monen toiston jälkeen tajuaa, että ruutu-käsky tarkoittaa neljän objektin keskelle menoa..

Kaukkaresta tehtiin maahan-seiso-maahan ja Sirpa kyttäsi vieressä liikkuuko koira. Maasta seisomaan noustessa Upi siirsi toista etujalkaa hieman taakse, mutta muuten ei jalat liikkuneet. Seisomasta maahan siirsi samaa etujalkaa hieman eteen, kuin mitä siirsi maasta seisomaan noustessa. Jalan siirrosta huolimatta ei liikkunut paikalta ollenkaan, joten en koe ainakaan vielä tarpeelliseksi puuttua jalan siirtelyyn.

Darran kanssa jankattiin seuraamista ja oikeaa paikkaa. Sirpa toimi liikkurina ja huuteli käskyjä. Darran huomio herpautui kentällä olleeseen ruutuun ja luoksarin pysäytysmerkkeihin ja edisti aivan kamalasti. Otin yhden askeleen seuraamisia ja vasemmalle käännöksiä. Täytyy kokeilla seuraavaksi takapalkkaa, niin että palkka tulee oikeasta kädestä selän takaa tai vasemmasta kädestä koiran vasemmalta puolelta.. Tajusin itse, että olen ennen palkannut suoraan edestäpäin ja liian edestä, joten ei ihme jos koirakin edistää. Toivottavasti nämä konstit toimisi..

Darralle otin myös kaukkareita maahan-istu-maahan, jotka toimi oikein hyvin.

Iskä teki mulle tunnarikapuloita jonkun 30kpl, joten pääsen niitä treenaamaan nyt Upin kanssa ;) Kiitti isi!

Ei kommentteja: