tiistai 26. lokakuuta 2010

Hakua ja muuta löpinää

Tomalle on kohta kertynyt jo puoli vuotta ikää! Miun isopieni-aussie :)

Tässä muutama lumikuva lisää, kun saatiin taas uutta lunta entisen sulaneen tilalle :)




Parit hakutreenit on jäänyt kirjaamatta, joista nyt lyhykäisesti.
Viikko sitten sunnuntaina treenasimme Selkiellä ensilumilla hakua. Suurin osa treeneihin tulleista ihmisistä olivat Tomalle täysin uusia tuttavuuksia, joten otin Toman mukaan aluetta tallaamaan. Eipä tuo pahemmin ketään vierastanut, vaan juoksenteli iloisesti mukana alueen teossa ja kävi vuorotellen ihmisiä moikkaamassa.

Tomalle otettiin neljä ukkoa. Ukot olivat n. 20-30m:n syvyydessä alueella ja siirryttiin keskilinjalta metsään liinassa olleen. Hajun saadessa kehuin ja edettiin vielä pikkupätkä, kunnes laskin liinasta irti ja lähetin ukolle. Nyt oli ekaa kertaa hakutreeneissä lunta maassa ja taisi hieman sekoittaa pikkuaussieta, kun kuono meinasi aluksi mennä vaan maata pitkin. Maalimiesten luo mentiin reippaasti, paitsi yhden ukon luo mennessä aluksi hieman epäröi, kun ukko oli "möykkynä" puun takana pressun alla kyykyssä, mutta maalimiehen alkaessa kehumaan jatkoi Toma reippaasti ukon luo.

Seuraavana päivänä treenattiin hakua Piian kanssa ja tallattiin 100x100 alue koirien kanssa. Ensin Turbolle kolme ukkoa pimeinä. Ukot valmiina etukulmissa ja seuraavat alueen vasemmalla puolella n. puolessa välin. Jäimme aina edelliselle piilolle odottamaan, kun Piia paineli seuraavaan piiloon. Kaikki pistot suoria ja näytölle mennessä roikuin liinassa mukana ja käskin ensin maahan ukon luona ja sivulle, ennen palkkausta. Turbolla on liian raju käytös maalimiesten luona, eikä se varmasti tunnu kivalta, kun 51kg hyppii päälle.. Rullaa hakiessa oli vielä osittain rynninyt Piian päälle, mutta näytöllä alkaa jo käyttäytyä nätimmin maalimiehen luona, kun tietää ettei palkkaa saa vasta, kun luvan saatuaan.

Autolta haku-alueella siirryttäessä Toma vinkui ja oli aivan täpinöissään! Tomalle otettiin neljä ukkoa. Etukulmissa ja alueen puolessa välissä molemmin puolin. Jäimme taas edelliselle piilolle odottamaan, kun Piia juoksi seuraavaan piiloon. Keskilinjalta etsimään lähdössä alussa pidin Toman liinassa, mutta sitten päästin vapaaksi ja lähetin ukkoa etsimään. Treenit menivät kaiken kaikkiaan tosi hyvin ja pikkumies käytti ilmavainua loistavasti. Maalimies palkkasi makkaroita yksitellen syöttelemällä Toman etutassujen väliin, lähelle rintakehää ja Toma alkoi lopussa tarjota jo itsenäisesti maahanmenoa ukolla.

Tokojuttuja on tehty Toman kanssa melkeimpä joka päivä kotona sisällä. Puu- ja metallikapulan nostoa ja luovutusta, sivulle perusasentoon tuloa eri suunnista, yhden askeleen seuruutusta, maahanmenoa, istumista, paikalla makuuta- ja istumista. Seisaallaan ollessa Toma menee aina maahan taka-painoitteisesti eli hissillä, josta olen palkannut namin tai lelun heitolla pennun taakse. Myös namikoppeja on harjoiteltu kädestä tiputtaessa ja suusta sylkäistessä ja Toma alkaa kehittymään kokoajan taitavammaksi kopin ottajaksi. Mitähän vielä.. luoksetuloa tietty lenkkien yhteyksissä ja luoksetulopaikkaa kotitreeneissä.

On ollut jännä huomata ja vertailla bullmastiffin ja australianpaimenkoiran luonne-eroja monessa asiassa. Lenkillä Toman ollessa vapaana ja bullmastiffit hihnassa juoksee Toma rinkiä meidän kaikkien ympärillä ja välillä käy kauempanakin, mutta hyvin nopeaan tulee takaisin lähelle juoksemaan. Nimenomaan juoksemaan.. Toma ottaa kävelyaskeleita lenkin aikana vain hihnassa ollessa ;) Etäisyyttä on hankala arvioida, mutta max. 15m:n päähän menee. Tomalle ei tarvitse, kuin kuiskata "Toma" ja pikkuaussie on yleensä oitis jalan juuressa.

Bullmastiffit taas irti päästessään painelevat jonnekkin lähistölle hajuja tutkimaan ja kauimmillaan ovat n. 30-50m:n päässä. Isoille on opetettu, kun kajahtaa "Turbo, Darra täällä!!" tulee tulla luokse hippulat vinkuen ja melkeimpä joka kerta niin tapahtuu. Muuten ne pysyttelevät siellä 20-30m:n säteellä lähettyvillä. Darralla on ärsyttävä tapa jäädä tutkimaan pitemmäksi aikaa hajuja pusikoista ja jäädä siten jälkeen muusta laumasta. Pidän bullmastiffeja vapaana, vain sellaisissa paikoissa joissa on hyvä näkyvyys kauas eteen.

Koko trion vapaana ollessa Toma menee siellä missä bullmastiffit, mutta tulee usein pyörähtämään mun luona. Toivon, että joskus tulevaisuudessa saisin Tomalle opetettua pitämään tämän meidän pienen laumamme kasassa, esim. jos Darra jää liiaksi aikaa hajuja analysoimaan, kävisi Toma käskystä Darran hakemassa vaikka hieman takamuksesta näykkäisemällä ;)

Nyt on opittu kimppahihnalenkillä käyttäytyminenkin. Aluksi mietin missä kohdin Toman olisi paras hihnassa olla, kun Turbolla ja Darralla on aina ollut tietty järjestys kulkea hihnassa, Turbo kulkee uloimpana ja Darra sisempänä vasemmalla puolen. Tomaa koitin aluksi pitää oikealla puolellani, bullmastiffien välissä tai kaikkein uloimpana, mutta ei se oikein onnistunut, kun pikkuaussie oli milloin Turbon edessä tai bullmastffien väliin "litistyneenä".. Nykyisin lauma kulkee vasemmalla puolellani ja Toma on kaikkein sisimpänä, sitten Darra ja Turbo uloimpana. Tämä järjestys on toiminut nyt vallan erinomaisesti! Oikealla puolellani en osaa koiraa kuljettaa ja haluan yhden käden pitää vapaana "tarpeen tullen". Neljästään kulkiessa viedään aika leveä tila, mutta on täällä lääniä minne väistellä vastaantulijoita. Bullmastiffeja voi taluttaa vaikka pikkurillillä ja tiukka "vierellä"-käsky riittää ohitustilanteissa pitämään lauman ruodussa :D

Kotioloissa Toma on yleensä siellä huoneessa missä minäkin. Liikkuessani eri huoneisiin tulee Toma mukana, paitsi makuuhuoneeseen, jonne koirille ei ole lupaa tulla. Vessaan mennessä Toma jää oven taakse odottamaan. Monen mielestä tuommoinen perskärpäily voisi olla ärsyttävä tapa, mutta miusta se on oikein toivottavaa ja hellyttävää, kun toinen on niiiiin äipän perään :) Yöt (tai siis meidän isäntäväen uniajat, kun ne on vuorotyöläisillä mihin aikaan vain) nukkuu joko makuuhuoneen oven edessä tai jossain päin keittiön/ olohuoneen lattiaa. Toma on hyvin sopeutunut meidän vuorotyöhön ja nukkuu silloin milloin mekin.

Bullmastiffit kotioloissa makaavat yleisesti vain omalla pedillään ja ovat varsin hajuttomia ja huomaamattomia. Darra joskus tulee itsenäisesti rapsutuksia kerjäämään, mutta Turbo pysyttelee omissa oloissaan.

Ainiin, Darra tuntuu oppineen jo uuden maahanmeno-käskyn! "Down"-käskyllä menee joka kerta takapainoitteisesti maahan, myös lenkillä treenatessa ja vaikka välimatkaa on 3m:ä!!

1 kommentti:

Riikka kirjoitti...

mä olen pennusta saakka palkannut noita omiani, että kun ollaan irti ja käskystä tullaan luo niin tulee palkka... siitä huolimatta joskus on NIIN mielenkiintoisia hajuja että kuuloaisti katoaa :(