maanantai 4. lokakuuta 2010

Ukkojahtia ja sukuloimista

Eilen vuorossa ukkojen etsintää eli toisin sanoen hakutreenit. Aamuvuoron jälkeen ajelin kiireesti kotia, nopea koirien ja kamojen kyytiin pakkaaminen ja vauhdilla kohti Selkietä.

Toma oli aluksi mukana tallaamassa aluetta ja riekkasemassa Takun kanssa. Hyvin noilla pikkujätkillä vielä synkkaa! Toivottavasti ystävyys kestäisi vielä, kun molemmat ovat aikuisia :)

Toma pääsi töihin viimeisenä, jotta kerkesi hetken huilia autossa. Yllättävää, mutta vihdoin, kun Toman vuoro koitti niin eipä enää tuullut, vaikka treenien alussa kyllä vielä tuuli..

Piian kanssa on tehty tuuliharkkoja pari kertaa viikossa virallisten treenien lisäksi ja Tomsku alkaa kokoajan enemmän kehittyä hakukoirana.

Ensin mietittiin mitä Toma tuumaa vieraammista maalimiehistä ja ajateltiin antaa Toman itse valkata mieleisensä maalimiehet niin, että annan Toman olla vapaana ja keiden ihmisten luona viihtyy parhaiten saisivat toimia Tomalle ukkoina. Toma ei ollutkaan kronkeli, vaan kävi vuorotellen kaikkien luona vasten hyppimässä.

Tuulettomasta kelistä huolimatta päätin kokeilla tehdä saman kaavan mukaan, mitä on tuuliharkoissa tehty eli ukko valmiina n. 40-50m:ssä ja lähetän Toman keskilinjalta ukkoa etsimään ja itse lähden käppäilemään perässä mukana. Ensimmäinen ukko oikeassa etukulmassa. Alussa Toma juoksi ympäriinsä ja koitti palata keskilinjalle muiden treenikavereiden luokse, mutta sitten pääsi hommasta hajulle, irtautui ja löysi tien ukolle. Ukon luona käyttäytyi oikein reippaasti. Seuraava ukko oli tällä välin kipitellyt vasempaan etukulmaan ja seuraava lähetys otettiin siis sinne. Nyt Toma otti jo melko alkuvaiheessa välimatkaa minuun jonkun 20m:ä ja hetken etsittyään löysi ukon ja meni reippaasti ukolle asti. Tehtiin vielä parit pistot molemmille puolille ja molemmat meni tosi hyvin. Viimeisenä ukkona oli tuttu Piia ja Piialta löytyi ruoan lisäksi vinkupallo palkaksi. Keskilinjalle palatessa Toma oli vissiin lisää ukkoja lähdössä etsimään, kun Auli oli lähtenyt kreppejä keräämään pois alueelta ja Toma sai varmaan hajua Aulin kulkusuunnasta. Toma juoksi kauas metsään ja selvästi koitti etsiä ihmistä, mutta etsi sitten väärästä suunnasta, kun Auli oli jo palannut toisten luo keskilinjalle, mutta tietty hajuvanaa pitkin koitti seurata..höppänä :D

Toma on hirveästi rohkaistunut ja uskaltaa toimia aika hyvin itsenäisesti ilman mun tukea. Nyt pitää vaan varoa, ettei missään vaiheessa Tomalle pääse tulemaan minkäänlaisia mörkö-kokemuksia. Se on kuitenkin niin kovin nuori vielä, vaikka tuntuu olevan niin kovin aikuismainen käytökseltään ja monessa muussakin asiassa.

Treenin jälkeen vielä loppuleikit Takun kanssa ja sitten suunnattiin oman lauman kanssa lenkille. Tehtiin vielä Toman kanssa esine-etsintää ennen varsinaista lenkkiä. Jätin pennun puuhun kiinni ja hetsasin esinellä. Esineenä tällä kertaa kankainen pussukka. Tallasin parinkymmenen metrin suoran ja näytin Tomalle, kun pudotin esineen maahan, palasin Toman luokse ja lähetin hakemaan. Toma juoksi kovaa esineelle, ihmetteli hetken aikaa voiko tuon ottaa suuhun ja nappasikin sitten esineen ja palautti ihan luokse asti. Vaihdoin esineen namiin ja leikittiin hetki esineellä. Tehtiin toinen samanlainen harjoitus perään ja ja taas jätkä kävi hakemassa esineen vauhdilla, eikä nyt empinyt hetkeäkään esineen suuhun poimimista :) Harmittavasti kello alkoi jo olla melko paljon ja piti päästä lenkille ennen pimeän tuloa, joten nyt jäi Turbon ja Darran esineen-etsinnät välistä.

Lauantaina kävimme leikkimässä ja sukuloimassa Toman siskon Hipan ja Jatsi-tädin luona. Lisäksi Pami-äiti ja Unelma-mummo olivat vielä sopivasti Hannan luona hoidossa, niin kyllä riitti taas aussiepoweria :D Perillä vierahti useampi tunti lenkkeillessä, kahvitellessa ja otettiin pienesti tottistakin. Ja sisarukset riehuivat sydämensä kyllyydestä <3

Toma ja Hippa-sisko
Kuvaaja Hanna Paakkunainen

Ei kommentteja: