keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Hakukoulutuksessa

Viime viikonloppu vierähti haku- ja tottiskoulutuksen merkeissä. Kouluttajana oli Jessica Ristimäki ja paljon jäi asiaa sulateltavaksi. Todella antoisa viikonloppu kaikin puolin ja myöskin rankka, sillä pääsin yövuorosta lauantaiaamuna, eikä siinä kerennyt juuri silmiä ummistaa, kun piti jo lähteä liikkeelle. Tuli sellaiset 35h putkeen valvomista, mutta oli kyllä sen arvoista :)

Alun perin mun oli tarkoitus olla koko viikonlopun vain kuunteluoppilaana, koska en voinut ajoissa Tomaa ilmoittaa mukaan työvuorojen epäselvyyden vuoksi, mutta Tomalle vapautuikin paikka sunnuntaille, koska yksi koirakko ei voinut osallistua kisojen takia molemmille päiville. Lauantaina Toma oli mukana aluetta tallaamassa ja riekkumassa tauoilla koirakavereiden kanssa.

Sunnuntaina menimme Virven kanssa kimppakyydillä koulutuspaikalle ja Toma matkusti ensimmäistä kerta vieraassa autossa. Eipä tuo onneksi tuntunut olevan milläänsäkään vieraassa autossa olosta ja matkustihan viereisessä häkissä kuitenkin Watti-kamu. Sunnuntaina Tomsku pääsi sitten tositoimiin! Jessica lähtee opettamaan pennulle hakua tuuli- ja hajunhakuharjoituksilla. Teimme Tomalle kolme hajunhakua. Kolme maalimiestä oli valmiina piilossa ja lähdettiin keskilinjalta etenemään maalimiehen suuntaan Toman ollessa liinassa. Kun pentu alkoi selvästi saamaan hajua ukosta, tuli kehua rauhallisesti, mutta jatkaa vielä vähän matkaa eteenpäin ja kun ilmaisu ukosta oli vielä selvempi, päästettiin liinasta irti ja lähetettiin ukolle.

Toma oli aluksi hieman ihmeissään liinassa olosta ja kun ei heti päässyt suorilta ukolle menemään, niin kuin on tähän asti saanut mennä. Kaikki ukot kuitenkin löytyivät ja Toma käyttäytyi jokaisen luona oikein reippaasti ja iloisesti, vaikka seassa oli vieraampiakin maalimiehiä.

Kolmannella ukolla, kun Toma oli selvästi ilmaissut hajun, palattiin muutama metri taaksepäin, josta tehtiin ukolle lähetys. Sitten myöhemmässä opetusvaiheessa, kun ollaan käyty haju ukosta hakemassa, palataan takaisin keskilinjalle, josta lähetetään maalimiehen luo. Tällä keinoin saadaan vahvistettua suoria pistoja. Liinassa ololla vahvistetaan suoraan etenemistä metsässä. Sillä, että tuuleeko harjoituksissa ei ole merkistystä, tietty paremmin koira saa vainun ukosta, jos sattuu tuulemaan, mutta myös tuulettomalla kelillä kannattaa tehdä tuuli- ja hajunhakuja, ettei koira opi käyttämään apuna pelkästään tuulta työskennellessään.

Toisella kierroksella Tomalle kaksi ukkoa ja samalla tavalla teimme nämä harjoitukset ja nyt alkoi Toma olla selvästi paremmin jyvällä asiasta, eikä perässä roikkuva liina ja ohjaaja enää häirinneet.

Nyt on koko laumalle aloitettu kunnon kauko-sulkeiset! Darran kaukot on aika saada kuntoon, jos vielä meinattiin voivotella! Turbon kaukot ovat muuten hyvällä mallilla, mutta seiso-istu vaihdossa saattaa joskus tapahtua etenemistä. Toma ei vielä kaukoista mitään ymmärrä, enkä niitä ala vielä sille liiemmin opettamaan, mutta kunhan nyt muuten tulisi tutuksi kaukojen liikevaihdot ja jäisi siten lihasmuistiin. Niimpä aamu- ja iltaruoat koirat saavat kädestä syöttäen ja samalla tehden vaihtoja. Darralle vaihdoin seisomasta maahanmeno-käskyksi down ja opetellaan täysin uusiksi ko. vaihto tekemään. Seuraamisen yhteydessä liikkeestä maahanmenossa Darra putoaa hyvin alas, mutta kaukoissa etenee hirvittävästi.

Ei kommentteja: