sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Kisavalmennuskurssilla

Eilen kävimme viimeisellä kerralla Riikka Pulliaisen vetämällä kisavalmennuskurssilla Pieksämäellä. Päivä oli melko rankka. Kotiuduin yövuorosta klo 6.30 ja reissuun lähdettiin Annelin ja Anin kanssa klo 9.00. Kerkesin onneksi nukkua puolisen tuntia ennen lähtöä. Meidän ryhmän treenivuoro oli 11.30 ja oltiin perillä Pieksämäellä 45min ennen vuoron alkua, joten hyvin jäi aikaa ulkoiluttaa koirat. Kotona oltiin joskus klo 18.00 ja olo oli, kuin humalassa olis ollut. Päähän koski ja huippasi.. osaksi johtui varmasti tuosta escortin-romusta, jossa on kauhean kovat kone-äänet, kun ajaa yli 80km/h ja katto rämisee ja jossa ei toimi kunnolla edes tuuletin. Onneksi ikkunat pysyy suht sulana matka-ajoa tehdessä, mutta Pieksämäeltä lähtiessä joutui raappaamaan sisäpuolelta ikkunoita oikein olan takaa. Nyt päätin, että tuolla romulla ajaminen saa riittää ja auto lähtee vaihtoon!

Tehtiin kisamaisesti liikkeet läpi ja testattiin millä mallilla meillä on evl:n liikkeet. Riikka tuomaroi ja pisteytti liikkeet. Osa liikkeistä tehtiin helpotetusti, kun esim. merkille meno on meillä vielä vaiheessa ja paikalla istumista ei olla vielä paljoa treenattu. Palkkailin makupaloilla silloin tällöin, enimmäkseen liikeiden välissä. Aloitettiin paikallaoloista ja liikkeet tehtiin ruudusta poikki-periaatteella. Eli ensin kaikki suorittivat paikallaolot, sitten kaikki suorittivat peräkkäin putkeen seuraamisen, idarin, luoksetulon ja ruudun ja lopuksi noudot ja kaukot. Ensimmäinen koirakko halusi suorittaa kaikki liikkeet putkeen, mutta me muut (3 koirakkoa) suoritimme osissa. Meidän vuoro oli suorittaa toisena, joten vein aina välissä Turbon autoon back on track päällä lepäämään ja palkkasin isommalla ruoka-palkalla.
Paikalla makaaminen 4min > 10. Evl:ssä käsketään koirat yksitellen maahan ja lopuksi yksitellen sivulle. Turbo ei ennakoinut muiden käskytyksiä kummassakaan asennossa. Pyysin Riikkaa sanomaan, jos Turbo kääntää etutassun koukkuun, jotta pääsen korjaamaan. Treeneissä Turbo ei tassua kääntele, mutta kisoissa on aina kääntänyt. Olisiko aikaa kulunut n. 1min, kun Turbo käänsi etutassun ja kävin oikaisemassa tassun ja palasin piilolle. Turbo käänsi tassun uudestaan, kun aikaa oli kulunut n. 2min ja kävin taas suoristamassa jalan. Lopun malttoi maata suorassa asennossa. Kuulema yksi asennon vaihto ei haittaa eli jos Turbo kerran kääntää tassun koukkuun, mutta pelko on myös lonkka-asennosta (vaikka sitä ei ole esiintynyt pitkään aikaan) ja pään maahan laittamisesta ja jos kaikki nämä vaihdot tapahtuvat ropisee pisteitä melkoisesti, kuten meidän ekassa voittajan kokeessa vähentyi näistä kaikista 1,5 pistettä. Sekin on tuomari kohtaista, miten arvostelee. Mutta itse haluan liikkeistä mahdollisimman hyvät, joten tassun kääntöä en salli ;)
Paikalla istuminen 2min > 9,5. Tätä ollaan tehty silloin tällöin kotona ruoka-aikaan ja pisin aika on ollut tähän mennessä 1min, mutta ajattelin kokeilla kuinka liike sujuu. Aluksi jäin näkösälle ja lopuksi kävin hetken olemassa piilossa verhon takana. Muuten oli sujunut hyvin, mutta piilossa ollessani oli Turbo pari kertaa nostanut etujalkoja paikallaan. Tätä pitää treenata niin, että peruutan itse piiloon ja jään kuikkimaan piilon takaa. Pikkuhiljaa hyvä tulee. Ainakin malttoi pysyä istumis asennossa.
(tauko)
Seuraaminen > 9!! Turbo teki upeaa seuraamista ja vire aivan mahtava! Kehuin suullisesti muutaman kerran, mutta en palkannut, kuin lopuksi. Riikkakin kehui seuraamista ja ainut huomautus tuli siitä, kun joka kerta liikkeen pysähtyessä Turbo korjaa aina asennon suoraksi, eikä heti jää suoraan asentoon. Eli on hieman levottaman näköistä. Tätä voisi alkaa tekemään niin, että ennen pysähtymistä sanoo "sivu"- käskyn ja sitten vasta pysähtyy, jos silloin pysähtyisi kerralla suoraan. Meillä tämä on toisaalta lotto-voitto, kun aiemmin oli ne vinot perusasennon suuuuuri ongelma ja nyt Turbo on oppinut suoristamaan itse asennon :)
Idioottirinki > 7. Seisomisen istui, jonka arvasinkin. Istumisesta tuli niin vahva liike Turbolle, kun ollaan jankattu sitä niin paljon. Muut asennot hyvät ja seuraamisissa hyvä vire. Kulmissa tuli hyvin mukana ja seuraamaan lähdöt upeat. Huippua!
Luoksetulo > 9,5. Turbo teki ehkä parhaimman luoksetulonsa ikinä!! Kaikki välit tuli reippaalla laukalla. Seisomaan pysähtyi, kuin seinään, mutta pysähtymisen jälkeen otti pari askelta, josta pois puolikas piste. Maahanmeno upea ja suora eteentulo ja sivulle siirtyminen. Jes, mahtava otus!
Ruutu > 0. Kokeilin miten merkille lähetys sujuu.. No, meni se merkille ja kiersi takaa, mutta jäi seisomaan merkin vasemmalla puolelle. Menin itse merkille ja lähetin Turbon seisovasta asennosta ruutuun. Kun valmistelin "missä ruu", Turbo hakeutui sivulle istumaan ja laitoin uudelleen seisomaan. Ei olla vielä kertaakaan tehty ruutuun lähetyksiä muuten, kuin sivulta. Hyvin merkkasi ruudun ja isoilla loikilla sinne juoksi, mutta ruudussa jäi ensin liian vasempaan reunaan, seuraavaksi liian lähelle etureunaa ja sitten vasta löytyi oikea paikka ja hyvin meni maahan. Lopun luoksetulo tosi vauhdikas ja tuli hyvin seuraamaan sivulle. Liioista käskyistä meni nollille.
(tauko)
Ohjattu nouto > 8. Ollaan harjoiteltu nyt enimmäkseen vain suuntia. Katseltiin ensin, kuin Riikka vei kapulat, haettavana oli oikea. Kapulat vietiin n. 3m:ä merkin linjasta taemmaksi ja keskikapula reippaasti taemmaksi, kuin sivulla olevat. Vein Turbon merkille seisomaan ja upea oikealta haku! Luovutus asento edessä jäi hieman vinoksi ja sivulle tulon ennakoi, mutta aivan hienolla mallilla on kuulema meidän ohjattu :) Pitää kuulema alkaa ottamaan välimatkaa kapuloille, ettei opi, että kapulat ovat aina lähellä, jolloin ei välttämättä uskalla lähteä kauemmaksi hakemaan. Päätin ottaa tähän noutokäskyksi pelkän käsimerkin ja "tuo", ettei sotkeutuisi kisoissa liikkurin ja tuomarin hokiessa oikeaa ja vasenta.
Metallihyppynouto > 7,5. Turbo sikaili ihan kunnolla ;) Vire oli todella korkealla, eikä juuri keskittynyt töihin..kolautti hieman hypyssä, saalisti ja pahoinpiteli kapulan, luovutti himpun vinossa edessä ja ennakoi röyhkeästi sivulle menon, mutta silti olin vain tyytyväinen Turbon intoon :D äijällä oli super hauskaa ja häntä vain heilui. Mahtavan näköistä menoa! Hyppynoutoa ei oltu koskaan ennen tehty metallinoutokapulalla.
Tunnari > 9. Tätä liikettä vähän pelkäsin miten sujuu siinä vireessä, mutta vaikka meni vauhdilla kapuloille, malttoi silti haistella hyvin kapulat läpi ja oman toi luokse! Sivulle siirtymisen ennakoi, josta piste pois. Huippua!
Kauko-ohjaus > 9. Ei olla tehty näin pitkällä matkalla kaukoja (15m), mutta kaikki muut vaihdot täydelliset, paitsi se seiso-istu vaihdossa eteni n. 15cm, ei pakittanut kunnolla, vaan siirsi etu- ja takajalkoja istuessaan.
Pisteet yhteenlaskettuina ovat 253 pistettä eli 3 pistettä jäi vaille ykköstulos ;)

Itselle jäi aivan huippufiilis Turbon työskentelystä ja kun näki, että äijällä oli hauskaa! Liikkeiden välissä innostin kovasti kehumalla ja härnäsin hyppäämään vasten, josta vire nousi lisää.
Kuulema todella hyvällä mallilla on meidän evl:n liikkeet. Nyt treenataan merkki kuntoon, muistutellaan liikkeestä seisomista, opetellaan istumaan rauhassa, treenataan ruudun oikeaa paikkaa ja muistetaan pitää treenin oikein innostavina ja iloisina.

Ei kommentteja: